מאמר זה התפרסם בידיעות אחרונות בתאריך 15.6.2015
תושבי דרום תל אביב הם מיעוט, אך רק לאחרונה שלל מהם בית המשפט העליון את ההגנה שהם זקוקים לה, והעדיף על פניהם מיעוט אחר – המסתננים.
תקופת כהונתו של יהודה וינשטיין כיועץ משפטי היוותה שיפור בולט לעומת מה שהתרחש בתקופת קודמו. פגעי המהפכה המשפטית לא רופאו, אבל לפחות זכינו לשקט יחסי. חבל שלקראת סוף הכהונה אנו עדים להתפתחויות המעוררות סימני שאלה. האחרונה שבהן השתקפה בדבריו של וינשטיין בהרצאה פומבית, שנאמר בה, כך פורסם, ש"יש מי שסבורים כי בישראל של היום, המשילות אינה מסורה עוד בידי נבחרי העם, אלא בידי מערכת המשפט…". אבל, הבהיר וינשטיין, ההתמקדות בשלטון הרוב היא "תפיסה פשטנית ובלתי מבוססת של המושג משילות… דמוקרטיה שפועלת מכוח הרוב ופוגעת בזכויות המיעוט, איננה דמוקרטיה."
היתה זו ביקורת פומבית על דבריה של שרת המשפטים איילת שקד, והיה זה גם מעשה שלא ייעשה – פקיד בכיר המתבטא בפומבי כנגד השרה הממונה עליו. המעשה עצמו היווה דוגמא חיה להשתלטות משפטנים על המדינה ולערעור המשילות בה, ערעור שאין שום קשר בינו לבין הגנה על המיעוט. לזכותו של וינשטיין יאמר שהוא לא נקב במפורש בשמה של השרה (דבר שקודמו בתפקיד לא היסס לעשות), ויש בכך כדי להפחית מחומרת הדברים. אני מוכן להוסיף ולומר לזכותו של וינשטיין שעד היום נהג בתחום זה לפי הכללים וכי היתה זו "התחלקות" חד פעמית, ובכל זאת ראוי להתייחס לכך.
בדומה לכל מהפכה שלטונית, גם המהפכה המשפטית בוצעה תוך הנפת סיסמאות נאות. פעם היה זה "שלטון החוק", פעם אחרת "מלחמה בשחיתות", ופעם "הגנה על חלשים", "הגנה על מיעוטים" או "הגנה על הדמוקרטיה". אלא שלערעור המשילות בישראל באמצעות מערכת המשפט יש מעט מאוד עם כל אלה.
גם סיסמת "ההגנה על מיעוטים" רחוקה מלהרשים. תושבי דרום תל-אביב הם מיעוט, אך רק לאחרונה שלל מהם בית המשפט העליון את ההגנה שהם זקוקים לה והעדיף על פניהם מיעוט אחר – המסתננים. פרשה אחרת היא שיתוק המדינה למשך חודשים ארוכים בתקופה שלפני בחירות בניגוד לחקיקה מפורשת של הכנסת הקובעת כי גם לאחר התפטרות הממשלה "תמשיך הממשלה היוצאת במילוי תפקידיה עד שתיכון הממשלה החדשה."
מי שאינו בקי ברזי המשפטיזציה הישראלית, היה סובר בוודאי ששלטון החוק פירושו כיבוד החקיקה של הכנסת, לרבות ההוראה שצוטטה לעיל. אבל בישראל "שלטון החוק" פירושו ריקון חוקי הכנסת מתוכנם באמצעות בג"ץ עוקף חוק יסוד, שהעביר את השלטון ליועץ המשפטי ששיתק את המדינה. אין צריך לומר שדבר אין לשיתוק הזה עם ההגנה על המיעוט או הגנה על הדמוקרטיה. השיתוק מכה בעוז הן ברוב והן במיעוט במדינה ופוגע בדמוקרטיה ובשלטון החוק. אבל כמעט שכחתי: יש מיעוט אחד שבכל זאת זוכה בדרך זו להגנה – קבוצת המשפטנים הדבקים בכוחם.