מאמר זה התפרסם בידיעות אחרונות בתאריך 10.8.2016
המערב, שהנהיג את העולם מבחינה כלכלית, ביטחונית ואידיאולוגית, עובר כיום זעזועים קשים המשתקפים במועמדותו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, בהחלטת הרוב בבריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי, בעליית מפלגות לאומניות במדינות אירופה וביחס לגל המהגרים ולגל הטרור הפוקדים את חלקן.
מדובר בבעיה אידיאולוגית לא פחות משמדובר בסוגיות פוליטיות, כלכליות או ביטחוניות. בעשרות השנים האחרונות שלטה במערב אידאולוגיה ליברלית, שנטתה לא פעם לכיוון הרדיקלי. כך, למשל, עבר הערך החשוב של חופש הביטוי רדיקליזציה במידה שאיפשרה הסתה במסגדים בארצות המערב, וכל ניסיון לגרש אימאמים מסיתים נתקל בקשיים ובמכשולים.
עידוד הסחר העולמי הוא רעיון מבורך. אולם לגישה הרדיקלית הדוגלת בהסרת כל המגבלות והמחסומים, ללא התחשבות בהשלכות, יש מחיר. תהליך הגלובליזציה איפשר העברת תחומי ייצור שלמים מהמערב למזרח הרחוק, שם השכר לעובד נמוך ביותר. התוצאה היא קיפאון מתמשך, ואף ירידה יחסית בשכרם של מיליוני מפרנסים בארה"ב ובאירופה לעומת גידול משמעותי בשכרם של פועלים בסין, הודו, בנגלדש ועוד.
מי שדוגל בליברליזם רדיקלי ומתעלם מגבולות לאומיים, יכול לראות זאת בחיוב. בעיניו, כמו גם בעיני מי שבוחן את הנושא על יסוד שיקולים מופשטים בלבד, התוצאה עשויה להיראות מוצדקת. רמת החיים במערב הייתה גבוהה דרסטית מזו שבמזרח הרחוק. מה רע בכך שרמת החיים של עובדים במערב העשיר תרד במידה מסוימת – תרומה לשכבות הדלות והאומללות במזרח הרחוק?
אלא שמחשבה כזו מתעלמת מכך שאיננו חברה אחת המושתתת על סולידריות כלל־עולמית. האידיאליסטים אולי חותרים לכך, אך האינסטינקט הטבעי והניסיון האנושי גורמים לכל חברה להעדיף את טובת חבריה ("עניי עירך קודמים"). הסולידריות בין אזרחי ארה"ב (וכל מדינה אחרת) לבין עצמם עולה מאות מונים על מידת הסולידריות שהם חשים כלפי תושבי בנגלדש או ויטנאם. המעמד הבינוני בארה"ב, שמצבו הורע, לא יתנחם בכך שמצב הפועל הסיני השתפר.
לכך מצטרפות השלכות נוספות של הגלובליזציה. היא הביאה לגידול בעושר העולמי, אלא שבמערב הגיע עושר זה ברובו לקבוצה קטנה יחסית. הפערים החברתיים גדלו, ועימם גם המתחים החברתיים. הגלובליזציה אף חיזקה מאוד דווקא את סין, מדינה דיקטטורית שאינה מקפידה בדיוק על זכויות אדם. וכך, אפשר שאחד מפירות הגלובליזציה הוא התביעה הסינית לריבונות באזור ים ענקי, המכונה ים סין הדרומי – תביעה הפוגעת בשכנותיה ומסכנת את השלום העולמי.
בעיה מקבילה מתעוררת ביחס לגלי ההגירה של פליטים או מבקשי עבודה מהעולם השלישי. שוב, מדובר בערכים ליברליים. המצב של רובם מזעזע והגירתם למדינות מערביות משפרת אותו דרמטית, אך במקביל היא פוגעת בחלקים נכבדים של האוכלוסייה במדינות הקולטות ועלולה לגרום לשינוי באורח החיים ובביטחון האישי בהן. ניתן לטעון שהשיפור במצב המהגרים עולה בהרבה על הפגיעה באוכלוסייה המקומית, ולפיכך הוא "מפצה" עליה, אבל ברור שרבים מבין אלה שמצבם הידרדר בעקבות גלי ההגירה לא יקבלו את הטיעון הזה.
ניתן, בשם ההומניות והליברליות, לצפות שהעולם העשיר יסייע למדינות עניות. אולם ליברליזם רדיקלי שיהיה כרוך בשינוי ברמת החיים ובאורח החיים של שכבות רחבות בעולם המערבי יפעל כבומרנג, וסופו שיצמיח תופעות אנטי־ליברליות שאת ניצניהן אנו רואים כבר היום.