מאמר זה התפרסם בנוסח דומה בידיעות אחרונות ביום 10.7.2013
סיכומי ועדת השרים לשוויון בנטל אמנם מרגיזים את החרדים, אולם מבט אובייקטיבי בתוצאות מראה ששוויון לא הושג, אפילו לא כמעט. שוב מעודדת המדינה את לומדי התורה על חשבון כל היתר. לא שאני חולק על חשיבות לימוד התורה, כבודה במקומה מונח, אך יש גם נושאים אחרים שכדאי ללמוד כדי שנוכל לייצר את הלחם שיאפשר לימודי תורה מעמיקים.
ועדת פרי קבעה כי 1800 עילויים בתורה יקבלו פטור משירות. אני לא מכיר עילויים במתמטיקה שזכו לפטור משירות. אני גם כמעט לא מכיר מוסיקאים וספורטאים מצטיינים המקבלים שירות עם הקלות. כמה כאלה יש? עשרות בודדות. הנתונים מקצינים אם מסתכלים על האחוז באוכלוסיה. נראה שמערכת החינוך החרדית עושה עבודה מעולה – עילויים בתורה יש 25% מהמחזור, אך עילויים בספורט ומוסיקה פחות מחלקיקי האחוז.
ועדת פרי קבעה כי שאר החרדים, אלה המסתפקים בהצטיינות שאינה עילוי, יוכלו לדחות את שירותם הצבאי בשלוש שנים ולהמשיך ללמוד. כמה תלמידים שלמדו פיסיקה יכולים לדחות את שירותם עד לאחר שיסיימו את לימודיהם? בודדים. צה"ל מאפשר לכמה עשרות לסיים לימודי תואר אם כבר החלו בהם. אני מכיר עתודאים רבים שבוחרים ללמוד במסגרת הצבא, ותמורת הזכות הזו משרתים שש שנים בצה"ל נוסף על שלוש השנים בהם למדו. יש היום כ-900 עתודאים בשנה, היינו כ-2% ממחזור הגיוס. כמה חרדים יזכו בדחיית שירות לצורך לימודים? בערך 75%. מדוע לא 100%? משום שהשאר מקבלים פטור מלא.
ועדת פרי קבעה כי מסלול ישיבות ההסדר יאלץ להוסיף עוד חודש שירות בצבא! כלומר הלומדים תורה בישיבת הסדר יאלצו לשרת שנה ו-5 חודשים. במסלול הנח"ל משרתים 40 חודשים מתוכם שנתיים בשירות מלא. כמה תלמידים לומדים בישיבות ההסדר? כ-1400, כלומר 20% ממחזור של הציונות הדתית. במסלולי הנח"ל יש מאות, כלומר, אולי 1% מהמחזור. במסלול הנח"ל מוגדרת הפעילות שאינה צבאית כ"משימה לאומית". האם לימוד התורה בישיבות ההסדר הוא "משימה לאומית"? יש להניח שיותר מזה כי אחרת לא היו מפנים לשם מספר כזה של תלמידים.
כל נושא ההתייחסות המיוחדת לאוכלוסיה הדתית וללימודי התורה אינו ברור כלל. הרי לא כתוב בתורה שחייבים ללמוד דווקא בגיל 18. מדוע לא יכולים חברינו לומדי התורה, מכל הזנים, להצטרף אל השאר ולהתחיל את לימודי על בגיל 21, או בגיל 23 אם המשיכו בשירותם הצבאי? הרי כולנו דוחים את לימודנו למען השרות הצבאי. אנחנו גם נדרשים לשלם על זה מחיר לימודי, בכך שאנו מאבדים את רצף הלימודים מהתיכון ונאלצים להשקיע מאמצים כדי לחזור לעצמנו. כל זאת מעבר למחיר הכלכלי שבשרות ללא שכר, ולמחיר האישי לאותם חיילים המסכנים את חייהם.
בנוסף, דחיית השרות לגיל 21 לחרדים תדחוף אותם להינשא בגיל צעיר וללדת ילדים. כך יוכלו להמנע משרות צבאי, או לכל הפחות לקצרו במידה משמעותית. האם גם זו "משימה לאומית"?
כרגיל אצלנו, במקום לקבוע כלל פשוט וברור – כולם מתגייסים, והסמכות לשחרור בידי הצבא, מתעסקים מאות אנשים באלפי שעות של דיונים איך לנסח באופן משפטי מדופלם רשימה ארוכה של כללים ויוצאים מן הכלל לעניין הגיוס.
אין צורך מיידי להכניס כל אברך בפוטנציה לכלא. די לקבוע שמוסדות החינוך לא יוכלו להיות מתוקצבים בגין תלמידים שלא שרתו בצבא, ובמקביל לקבוע שהמדינה אינה משלמת קצבאות מכל סוג שהוא למי שלא שרת בצבא.
הרבה מבעיית השוויון ניתן לפתור באופן פשוט על ידי תשלום שכר מלא למשרתים בצבא מגיל 18. מצד אחד תעלה המוטיבציה לשרות, בהיותו מספק שכר עם דרישות רקע מינימליות. ומצד שני, תחושת העוול של המשרתים לעומת אלה שאינם משרתים תקטן. כאשר זה יקרה, גם נגלה לפתע, שהצבא מתייעל במהירות, והזילות בעבודת חלק ממשרתי החובה נעלמת.